Simpel en succesvol veranderen lijkt voor veel organisaties een utopie. Ik kom vaak in organisaties met een verandervraagstuk. Meestal hebben zij al het nodige geprobeerd om te veranderen en heeft dat niet de gewenste resultaten gebracht. Er is een blauwe, gele, groene, witte aanpak geweest, meerdere managers hebben het geprobeerd, projecten zijn opgetuigd en na verloop van tijd stil gevallen. Vaak heerst er dan een sfeer van machteloosheid en frustratie onder leidinggevenden en de medewerkers vragen zich af wanneer er nu eindelijk wel eens een project wordt afgemaakt en zetten vraagtekens bij het leiderschap in de organisatie. Het kan zijn dat de organisatie nog wel voldoende resultaten boekt maar vaak ook niet. Meestal voelt het als een ‘patstelling’ die in plaats van werkplezier vaak werkverzuring geeft. Met een beetje pech heb je dan een sfeer van klagen, roddelen en in het uiterste geval pestgedrag.
Hoe werkt het?
Hoewel er veel aspecten een rol spelen bij veranderen, merk ik dat het concept van ‘begrenzen, verbinden en stretchen’ waanzinnig veel beweging brengt. Beweging ten goede: de organisatieresultaten verbeteren en de mensen in de organisatie hebben het meer naar hun zin.
Om te veranderen hebben mensen structuur, die dus ook de begrenzing geeft, en verbinding nodig. Dit zorgt ervoor dat zij zich op een prettige manier kunnen stretchen. Structuur zodat we weten waar de organisatie naar toe gaat, hoe we dit met elkaar gaan doen en wat ieders persoonlijke bijdrage gaat zijn. Dit is de eerste stap. En ook al is het een cruciale stap; toch is dit niet voldoende.
Het volgende ingrediënt is verbinding. En dan vooral de verbinding waarbij aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling van de mens. Aandacht voor wat we goed kunnen en hoe we dat verder kunnen brengen. Maar ook aandacht voor wat we minder goed kunnen en waar we misschien beter mee kunnen stoppen.
Hard voor weinig
Wanneer de minder sterke competenties de goede competenties in de weg zitten, kan het de moeite lonen om een minder sterke competentie toch te gaan ontwikkelen. Er schuilt alleen wel een gevaar in; het is namelijk ‘hard voor weinig’. Je moet hard werken en boekt vaak maar gering resultaat. Het werken aan een sterke competentie is veel, veel lonender; het levert je energie in plaats dat het je energie kost. Je vindt namelijk iets wat je goed kunt meestal ook leuk. En als je iets leuk vindt om te doen, ga je jezelf automatisch stretchen in je ontwikkeling. Natuurlijk iedereen op zijn eigen manier. De ene stretcht heel veel en de ander doet dit in kleine stappen.
Simpel en succesvol veranderen
Het enige wat je dan nog hoeft te doen is je koers te herhalen, te begrenzen waar nodig, de verbinding in stand te houden en mensen toe te juichen met elke stap die ze zetten in hun persoonlijke stretch. Hoe klein deze soms ook is.
Wil jouw organisatie ook simpel en succesvol veranderen? Onthoud dat de goede dingen echt simpel zijn. Je moet ze vaak alleen een keer gezien en gedaan hebben. Daarnaast kost het je tijd. Tijd om een goede structuur uit te zetten, tijd om de leidinggevenden in de organisatie te leren wanneer te begrenzen en te verbinden. Maar ook tijd om mensen weer lol te laten hebben van hun persoonlijke kwaliteiten.
Wat levert je dit op?
Te veel om op te noemen. Maar denk bijvoorbeeld aan: projecten die succesvol worden afgerond, meer plezier in de organisatie, mensen kunnen aan het stuur van hun werk komen, de organisatie gaat zich steeds meer onderscheiden en wordt een geweldige plek om te werken, minder burn-outs en ziekteverzuim. Kortom: je krijgt een harmonisch geheel en boekt de resultaten die je als organisatie en mens wilt boeken.
Het kan echt!
Comments are closed.